Ücretsiz Ön Danışmanlık Fırsatı
Hemen Başvur

Pazarlama ve Pazarlamanın 4P’si Nedir?

Benova Consulting Yönetim Danışmanlığı

Günümüzde önemi büyük olan pazarlama ve satışı biraz daha iyi anlamak açısından pazarlama nedir ve pazarlamanın 4P’si üzerinde bir yazı yazmak istedim. 

Peki nedir bu pazarlama?

“Pazarlama, karlı bir hedef pazarın ihtiyaçlarını karşılamak için keşif, yaratma ve değer sunma bilimi ve sanatıdır.”

Bir kuruluşun ürünlerini ve hizmetlerini iletmek aynı zamanda satmak için araştırma, iletişim ve reklam hizmetleri tasarlamaktır. İşletmeyle müşteriyi birbirine bağlayan en önemli faktör pazarlamadır. Müşteriyi en iyi bir şekilde anlamak ve müşterinin ihtiyaçlarına göre yol almak burada  çok önemlidir. Genel olarak pazarlamacı denilince akla hızlı ve çok konuşup tek amacı ürünü satmak olan insanlar gelir. Ancak bu düşünce çok yanlış bir düşüncedir. Pazarlama, tüketicilere kim olduklarını, ne istediklerini ve neye önem verdiklerini sorarak başlar. Kısaca pazarlamadan bahsettiğimize göre biraz da pazarlama karması denilince akla denilen pazarlamanın 4P’sinden bahsedelim.

Pazarlamanın 4P’Si

“DOĞRU ÜRÜN, DOĞRU YERDE, DOĞRU FİYATA, DOĞRU ZAMANDA”

4P yani diğer adıyla pazarlama karması, bir işletmenin ürününün sorunsuz ilerleyebilmesi ve piyasada tutulması için işletmeyi rakiplerinden ayıran unsurlardır.

4P, 1960 yılında Amerikalı pazarlama profesörü olan E. Jerome McCarthy tarafından üniversite pazarlama dersleri için yazmış olduğu Basic Marketing A Managerial Approach adlı ders kitabında önerdiği bir konsepttir. Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber ihtiyaç doğrultusunda 4P‘lere ek P’ler eklenmiş hatta 4C ve 4M’ler gibi farklı unsurlarda kullanılmaktadır. Ancak biz en temelden başlayalım. Peki 4P açılımı nedir?

Product (Ürün)

Ürün, işletmenin somut ya da soyut fark etmeksizin hizmet verdiği faaliyettir. Yani ürünümüz bir parfüm de olabilir, konaklama da olabilir. Burada önemli olan ürününüzün sunduğu faydaları, diğer ürünlerden, rakip markalardan benzersiz kılan özelliklerini ve hedef kitlenizi belirlemenizdir. Burada şu soruları sorarak süreci hızlandırabilirsiniz.

  • Ürünün adı, rengi, ebatı nasıl olmalıdır?
  • Ürünün tasarımı en iyi nasıl olmalıdır?
  • Ürünü benzersiz kılan özellik ne?
  • Ürünün işlevi nedir?
  • Ürünü ne daha kaliteli hale getirir?

Price (Fiyat)

Bir müşteri olarak bakıldığında aslında en önemli unsur fiyattır. Bu nedenle işletme tarafından belirlenen ürün fiyatı satış oranını doğrudan etkileyecektir. Burada yapılması gereken sunulan ürünün maliyet + kar olarak fiyatlandırmadan çok ürünün müşteri tarafından algılandığı değer kadar fiyatlandırma yapılmasıdır. Eğer ürün algılanan değerden daha az satılırsa tüketici gözünde kalitesi düşebilir ya da ürün algılanan değerden daha fazla satışa sunulursa satışlarda düşme yaşanabilir. Bunları hesaba katarken rakip firmaları da unutmamak gerekir. Rakipler de göz önünde bulundurularak
fiyatlandırma yapılmalıdır. Burada sorabileceğiniz sorular şunlar olabilir.

  • Ürünün müşteri gözünde değeri ne kadardır?
  • Rakip firmalar benzer ürünleri ne kadara satıyor?
  • Herhangi bir indirim sonucu satışlar artar mı?

Promotion (Promosyon)

Pazarlama belli başlı stratejiler içerir. Reklam, indirim, özel teklifler bunların olmazsa olmazlarıdır. Televizyonlarda, dergilerde, broşürlerde ya da günümüzde artık en çok kullanılan internette reklam vererek markanızın tanıdık hale gelmesini ya da göz önünde tutulmasını sağlamalısınız. Özellikle günümüzdeki rekabete bakacak olursak çok çabuk bir şekilde gözden kaybolmanız olası bir durum. Etkili bir tanıtım için bu aşamada şunları sorabilirsiniz.

  • Benzer ürünleri olan rakip firmalar kendi tanıtımlarını hangi
    mecralarda yapıyor?
  • Ürününüzün en çok satılma dönemi ne zaman? Mevsimsel mi yoksa
    sürekli mi?
  • Hedef kitleniz en çok hangi mecrayı kullanıyor?

Place (Yer)

Bütün bunları yaptıktan sonra ürünün nerede satılacağı ve nasıl satılacağı da önemli bir faktör. Ne kadar iyi bir ürüne sahip olursanız olun eğer tüketiciye erişemiyorsanız bir anlamı yoktur. Rakip firmaların önünüze geçmesini ve sizi geride bırakmasını istemiyorsanız ürününüzü doğru yerde satışa sunmalısınız. Satış yapacağınız yeri iyi belirlemeli ve hedef kitlenize göre şekillendirmelisiniz. Kendinize soracağınız sorularda basit olarak müşteriler size en yakın yoldan nasıl ulaşmalı olmalıdır. Eğer internetten daha
çabuk ulaşacaklarsa internetten ya da mağazadan daha kısa sürede ve güvenilir
olarak ulaşacaklarsa mağazadan satış yapabilirsiniz. 

İletişim Formu
magnifiercross
×