Ücretsiz Ön Danışmanlık Fırsatı
Hemen Başvur

Mükemmel Çalışan Deneyiminin İlk Adımı : Onboarding Programı

Benova Consulting Yönetim Danışmanlığı

Yeni bir işe başlamak oldukça zordur. Yeni mezun biri de olsanız, deneyimli bir çalışan da olsanız işinizin ilk günlerinde aklınızda tek bir soru vardır, acaba hata yapacak mıyım?

İşte bu nedenle onboarding çalışan deneyiminin ilk adımını oluşturur ve özenle kurgulanmalıdır. İşe yeni başlayan çalışan, kendisiyle ilgili yapılmış hazırlığı fark ederse işini benimsemesi bir o kadar kolay olur. Peki onboarding nedir? Onboarding işe alımdan önce başlar ve ilk iş günü ile işe uyum dönemi boyunca devam eden planlı ve programlı bir süreçtir. Bazı şirketler için bu süre 6 aya kadar uzayabilirken, bazı şirketler 2 aylık bir süreçle programı tanımlar.

Onboarding neden bu kadar önemli?

1. Çalışanların ilk günden itibaren kültürünüzle tanışması ve daha da önemlisi onu benimsemesi gerekir.

Çalışanları kültürünüze nasıl dahil edersiniz? Şirketin vizyonunu, misyonunu ve temel değerlerini onlarla paylaşmak harika bir yoldur. Bir çalışan, şirketin amacını (vizyon), şirketin bu amacı nasıl yerine getirmeyi planladığını (misyon) ve şirketin amacına ulaşmasına yardımcı olacak yol gösterici inanç ve davranışları (temel değerler) anladığında, gerçek bir uyum sağlayabilir. Tüm bunları kendi inanç ve davranışlarıyla ilişkilendirir ve bunların yalnızca değerlerle nasıl örtüşmediğini, aynı zamanda şirketin genel amacına nasıl katkıda bulunduğunu görür.

2. Çalışanlar ile düzenli olarak iletişimde kalınması gerekir.

Bu, ilk yılın çok ötesine geçebilir ve kesinlikle geçmelidir. Bir çalışan işe ilk başladığında, ilk yöneticisi ile birkaç gün içinde ve ondan sonra her hafta haftalık bire bir toplantı ile  görüşmelidir. İdeal olarak, yeni çalışan, ikinci yöneticisi ve diğer yöneticilerle bir tür düzenli tempoda buluşacak bir ortama sahip olmalıdır. Böylelikle diğer departmanlardaki işleri ve şirket genelindeki diğer insanları tanıması kolaylaşır. Bu, kültürü benimsemesini de kolaylaştırır. Mutlu, işine bağlı ve ilham veren çalışanlardan oluşan bir kültür yaratmak, işe alım deneyimleriyle başlar. En yeni ekip üyelerinizi kültürünüze sokmak için bir yıllık bir strateji planladığınızdan emin olun.

3. Çalışanların yeni rollerinde nasıl başarılı olacaklarını ve başarının nasıl ölçüldüğünü anlamaları gerekir.

Çalışanlar, kuruluşunuzdaki başarılı bir çalışanın ne yaptığını ilk günden itibaren bilmelidir. Onlara mentor olacak gönüllü çalışanlar bulun ve yeni ekip üyeleriyle konuşarak şirketinizde başarının nasıl bir şey olduğunu onlara gösterin. Yeni işe aldığınız kişilerin gerçekleştirmesi için kısa vadeli hedefler belirleyin; onları gözden geçirin ve bu hedeflere ulaşmada yaptıkları ve yapamadıkları hakkında gerçek, uygulanabilir geri bildirimler paylaşın. Yeni çalışanları bağımsız düşünme becerisiyle güçlendirin ve şirketinizde özerk kararlar almanın en iyi yolunu sunun. Bu, yalnızca çalışanlarınızın en başından ilgisini çekmeyecek, aynı zamanda bir yenilik ve sürekli iyileştirme kültürüne de katkıda bulunacaktır.

Kapsamlı bir onboarding programı hazırlamak zor, ancak getirisi oldukça yüksek

Adayları teklif sürecine götürene kadar şirketler birçok zorlukla karşılaşır, doğru adayı bulmak, adayların testleri geçmesi, adayın beklentisine uygun ücret paketinin belirlenmesi gibi. Ancak aday teklifi kabul ettikten sonra işe adapte olduğu sürece kadar geçen sürede hala şirketlerin yapması gereken pek çok şey bulunuyor. İşe alıma bu kadar zaman ayırırken, çalışan deneyiminin en kritik adımı olan onboarding programları yeterli derecede özenle yürütülmüyor. Peki neden? Çünkü iyi tasarlanmış bir onboarding programı için öncelikle şu zor soruların yanıtlanması gerekiyor:

Onboarding programı ne kadar sürmeli? Bu program hangi aşamalardan oluşmalı? Sürecin etkinliği nasıl ölçümlenmeli? Buna ne kadar bütçe ayırmalı?

Önemli olan bu soruların şirketinize uygun yanıtlarını bulmak, planlı ve sistemli bir onboarding süreci oluşturarak bunu şirket kültürü haline getirmek.

Tüm bu soruların yanıtlarını bulan şirketler, kapsamlı bir onboarding programı ile şu faydaları elde ediyor:

  1. Daha uzun süre şirkette kalan çalışanlar

İşe yeni başlayan çalışanların 1/3’ü işlerinden ilk yıl içinde ayrılıyor. Sizce bu hızlı kararın nedeni ne? Kötü bir onboarding deneyimi. Eğer çalışanlarınızdan ne beklendiğini onlarla net bir şekilde ilk günden itibaren paylaşırsanız, şirkette daha uzun süre kalmaları için bir ortam yaratmış olursunuz.

  1. Artan çalışan bağlılığı

Herkes çalıştığı yerde kendini huzurlu ve değerli hissetmek ister. Çalışanların gelişimine ilk gününden itibaren yatırım yapmak çalışana kendini değerli hissettirir. Bunun karşılığında çalışanların şirkete daha güçlü bir aidiyet duyması çok doğaldır.

  1. Artan verimlilik

Kapsamlı ve hızlı tamamlanmış bir onboarding programı sonrası çalışan, çok hızlı ve yüksek kaliteli iş sonuçları üretmeye başlar.Bu derece iyi kurgulanmış bir onboarding programı şirket içerisinde şeffaf ve açık iletişimi de kuvvetlendirecek sadece işe uyumu tamamlanan çalışan değil diğer departmanlar da bundan fayda görecektir.

Sağlıklı ve verimli bir onboarding süreci ile mükemmel çalışan deneyimi yolculuğunda ilk adımı atmış olursunuz. Sonrasında, çalışana dokunduğunuz tüm süreçlerde aynı bakış açısıyla insanların işte yaşadıkları deneyimi iyileştirebilir, en yetenekli çalışanları kurumunuza çekerken fark yaratırsınız. Çalışanlarına daha iyi bir çalışan deneyimi yaşattığınızda onların işlerini tutkuyla yapmasını sağlayabilir ve böylece sektörünüzün lider oyuncularından biri haline gelebilirsiniz.

İletişim Formu
magnifiercross
×