Pandemi, dünya genelinde hayatın pek çok alanında önemli dönüşümlere yol açtı. Bu dönüşümlerin en belirgin sonuçlarından biri, çalışan beklenti ve önceliklerindeki değişiklik oldu. Küreselde yaşanan “Büyük İstifa Hareketi”, şirketler için ciddi maliyetler oluşturdu. BeNova Consulting’in yaptığı analize göre, pandemi öncesi global iş gücü devir oranı %15 iken, bu oran pandemi sonrası %30’a çıktı. Ancak Türkiye’de bu durum daha da çarpıcı. 2021’de Türkiye’de iş gücü devir oranı %50’nin üzerine tırmandı, bu da demek oluyor ki iki çalışandan biri o yıl işini değiştirdi.
Kıdemli bir çalışanın işten ayrılmasının şirketlere getirdiği maliyet, bu çalışanın yıllık brüt maaşının 2,5 katı kadar. İşe alım süreci, eğitimler ve adaptasyon süreci gibi faktörler bu maliyetin oluşmasında etkili. Özel sektördeki toplam çalışan sayısının yaklaşık 14 milyon olduğunu düşünürsek, 2021’de 7 milyondan fazla kişinin işini değiştirdiğini ve bu durumun şirketlere 2 trilyon TL maliyet oluşturduğunu söyleyebiliriz.
BeNova Consulting Genel Müdürü Erdinç Mert, şirketlerin uzun vadeli başarısı için yetenekleri bünyelerinde tutmasının kritik olduğunu vurguluyor. Çalışanların neden işten ayrıldığını anlamak ve elde tutma stratejilerini buna göre belirlemek gerekiyor. Bu süreçte, departmanlara özel ve odaklanmış stratejiler oluşturulmalıdır.
Maddi imkanların yanı sıra manevi tatmin de çalışan bağlılığında kritik bir rol oynar. Yeni jenerasyon çalışanlar, çalıştıkları şirketin vizyonuna ve değerlerine daha çok bağlılık gösteriyor. Üst yönetim, şeffaf olmalı ve çalışanlarla ortak hedeflere doğru bir yolculuk yapmalıdır. Mert, bir çalışanın şirkette uzun süre kalmak için ihtiyaç duyduğu unsurları; değer görmek, mentorluk, takdir edilmek, adil ücret, gelişim fırsatları, ekibe aidiyet hissi ve huzurlu bir çalışma ortamı olarak sıralıyor.