Çalışan değişikliğinden kaynaklanan maliyet, 2 trilyon liranın üzerine çıktı. BeNova Consulting’in lideri Erdinç Mert, şirketlerin stratejik planlama ve etkili proje yönetimi ile çalışan motivasyonunu yükselterek bu durumu tersine çevirebileceğini vurguladı. Mert, BeNova’nın firmaların mevcut durumunu inceleyip, onlara satıştan markalaşmaya, dijital dönüşümden yetenek yönetimine kadar geniş bir yelpazede rehberlik ettiğini belirtti.
Pandemi, çalışan değişiminin oranını büyük ölçüde artırdı. Dünya genelinde %15 olan bu oran, pandemi sonrası %30’a yükselirken, Türkiye’de 2021’de bu oranın %50’nin üzerine çıktığı gözlendi. Mert, 2021’de Türkiye’deki özel sektördeki her iki çalışandan birinin iş değiştirdiğine dikkat çekti. Ayrıca, bir uzmanın şirketten ayrılmasının maliyetinin, yıllık maaşının 2,5 katına kadar çıkabileceği belirtildi. Bu, iş ilanları, mülakat süreçleri, eğitimler ve adaptasyon süreçlerinin maliyeti dikkate alındığında anlamlı bir rakamdır.
Erdinç Mert, başarılı bir çalışanın şirkette tutulmasının uzun vadede kurumun başarısını sürdürmek için kritik olduğunu ifade etti. Firmaların, çalışanların neden ayrıldığına dair detaylı bilgilere sahip olmasının, uzun vadeli stratejik planlama için önemli olduğunu vurguladı.
Çalışanların bağlılığını artırmak için sadece maddi ödüllerin yeterli olmadığını, aynı zamanda manevi değerlere de önem verilmesi gerektiğini belirten Mert, şirketlerin vizyonlarına katkıda bulunan çalışanlara değer verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Mert’e göre, çalışanların değer görmesi, doğru maaşı alması, gelişim fırsatlarına sahip olması ve yöneticileri tarafından mentorluk alması gibi unsurlar, bir şirkette uzun süre kalma isteğini artırıyor.
Sonuç olarak, Erdinç Mert, çalışan sirkülasyonunun maliyetini azaltmanın ve çalışan bağlılığını artırmanın, stratejik planlama, doğru bilgilere sahip olma ve çalışanlara değer verme ile mümkün olduğunu belirtti.